SAĞLIKLI BİREY SEÇİM TAVSİYELERİ

Yüklendi: 27.10.2010
Güncellendi:14.11.2010

ÖNEMLİ NOT: Aşağıda sunulmuş olan liste her an BCD tarafından değiştirilmeye konu olabilir. Listenin son güncellenmiş haline, BCD web sitesinde Lisanslı Üretici Programı bağlantısından ulaşılabilir.

BCD, Lisanslı Üreticiye, sağlıklı bireyleri nasıl seçeceği hususunda şartlar koşmaktan imtina etmektedir. Ancak BCD üretim programına alınan yavruların sağlıklı olarak dernek kayıtları altına geçebilmesi için bir takım veteriner muayenelerinden geçmesi istenmektedir. Bu muayeneler Programın şartları değil, BCD’ne  kayıt şartlarıdır.
Aşağıda sıralanmış bir takım artı istekler de tavsiye niteliğindedir.

Diğer taraftan, BCD tarafından üretim programı hazırlanmadan lisanslı üretici mekanında doğan yavruların tarihçesine bakılacak, üretim program talebinde bulunulup bulunulmadığı kontrol edilecek, talepte bulunulmadan üretim gerçekleştirilmiş ise veya talepte bulunulmuş ama red cevabı alınmış olmasına rağmen üretim gerçekleştirilmiş ise, lisanslı üretici Haysiyet Divanına rapor edilecektir.
BC sahipleri eşleşmeleri gerçekleştirip, döllenmiş dişiyi lisanslı üreticinin mekanına bırakırlarsa veya bırakmak için talepte bulunurlarsa, lisanslı üretici bunu reddetmemeli ve hemen ebeveynleri BCD’nde kayıt altına alınmasını sağlamalıdır. Gerekli incelemelerin yapılmasından sonra gerekli önlemlerin alınmasında, lisanslı üreticinin yardımlarını esirgememesi beklenmektedir.
Yine, bazı BC sahipleri bir takım nedenlerden dolayı yavru veya erişkin BC’lerini lisanslı üreticinin ekürisine katmaya çalışabilir. Bu durumda lisanslı üreticiden, BCD kaydı altında olmayan yavru veya erişkin BC’yi ekürisine kabul etmemesi, kayıt edilmesi için BCD’ne yollaması beklenmektedir.

BCD, annenin hamileliği süresince protein bakımından zengin mamalarla ve kalsiyum oranı yüksek olan büyük ırkların mamalarıyla beslenmesini tavsiye etmektedir.
BCD yavru doğumlarında, doğum esnasında bir komplikasyon var ise veteriner hekim müdahalesine sıcak bakarken, doğum sonrasında yavruların emzirilme süresince yavrularda oluşacak gelişme veya sakatlık gibi komplikasyonlara müdahale edilmesine tamamen karşıdır. Dolayısıyla lisanslı üreticiden, yavruların doğumundan sonra, 45 günlük emzirilme süresince yavrularda oluşabilecek herhangi bir komplikasyon durumunda, müdahale etmemesi veya müdahale ettirmemesi beklenmektedir.
BCD, annenin süt emzirme süresince, bol miktarda büyüme faktörü içeren kolostrum katkılı mamalarla beslenmesini tavsiye etmektedir.
BCD, yavrular sütten kesildiğinde, yavruların bol miktarda büyüme faktörü içeren kolostrum katkılı mamalarla beslenmesini tavsiye etmektedir.

Doğumda, BCD tarafından tayin edilen görevli veteriner hekim tarafından bir Yavru Kayıt Formu(YKF) doldurulacaktır. Yavruların doğumunda yapılacak ilk muayenenin ardından 3 haftalıklarken yapılacak muayenede özellikle Görme, Duyma ve ENT (KBB) muayeneleriyle kalça ve dirsek muayeneleri yapılması gerekmektedir.

BCD, yavruların 2,5 aylık olduklarında, DNA-CEA/CH (Collie Eye Anomaly / Choroidal Hypoplasia )  ve DNA-CL (Neuronal Ceroid Lipofuscinosis) testlerinin yaptırılmasını tavsiye eder.
BCD, yavruların 3 aylıktan itibaren Pen Hip metoduyla HD testlerinin yapılmasını tavsiye eder.