HAKKIMIZDA

Haziran 2007’de kurulmuş olan Border Collie Derneği’miz 2008 başından beri olgun bir hale gelmiştir. Bu aşamadan sonra derneğimiz artık gönül rahatlığıyla siz sayın BC sahiplerini üyelik başvurularını yapmaya davet edebilir düşüncesindedir.
BC(Border Collie) ırkının Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlamak amacını güden derneğimizin asıl hedefi, Türk Hayvancılığını BC ile tanıştırmaktır.
Border Collie Derneği (BCD) olarak, bu ırkın dünya çapında baş temsilcisi olan ISDS üyesiyiz. ISDS (International Sheep Dog Society)'e üye olmayı başardık. Bu, bizim için büyük bir aşama oldu.
ISDS ile aynı paralelde düşüncelere sahip olmak istememizden dolayı, Working Line (WL) ve Show Line (SL) olarak iki ana katagoriye sahip olan ırkda, ISDS kayıtlı WL BC'leri hayvancılık açısından derneğimize A kategorisi adı altında kayıt ederken, ISDS harici kayıt ve pedigree sistemlerinden birine haiz BC'leri B kategorisi adı altında, resmi kayıt sistemlerinden herhangi birine sahip olmayan BC'leri de C kategorisi adı altında kayıt etmekteyiz. Buradaki amaç WL BC'leri yurt içerisinde çoğaltmak ve tabii ki devamında Gütme Yarışmalarını (Herding Trials) düzenlemektir. Bunu yaparken, ISDS kayıtsız yavruları da dernek şablonuna, diğer kategorilerde kayıtlarını gerçekleştirip, B ve C kategorilerindeki BC'leri de diğer köpekli sporlar yarışmalarında görmek istemekteyiz.
Biz dernek üyelerini, ana amaç ve hedeflerin dışında asıl ilgilendiren faaliyetlerin bu sportif faaliyetler olduğu düşüncesinden yola çıkarak, Mayıs ayında ilk seminerlerimizi düzenleyerek, mevcut çoğu BC’nin C kategorisinde olduğu düşünüldüğünde, ilk yarışmalarımızı Frisbee dalında organize etmeyi hedefledik.
Her bir BC sahibi, aynı zamanda bir BC yetiştiricisi ve üreticisidir düşüncesindeyiz. Bir BC'ye sahip olabilme ayrıcalığının ne kadar değişik bir haz duygusu içerisine bizleri soktuğunun bilincinde olarak, üyelerimizi bir ikinci BC edinmeye, ama bu sefer ISDS kayıtlı bir BC edinmeye cesaretlendirmek istemekteyiz.
İki adet BC yetiştirmenin zor olduğunu çok iyi bildiğimizden dolayı, bu yöndeki çalışmalarımızı hızlandırıp dernek prensiplerine paralel hareket eden, aynı zamanda dernek üyemiz ve aynı zamanda BC Davranışları ve Irk Karakteristiği danışmanımız sayın Sinan Kaleli’nin sorumluluğunda, İzmir Karaburunda, Yeni Liman’a 3km mesafede Bozköy mevkiinde kurulmuş olan Myway Border Collies adlı üretim ve yetiştirme merkezi ile çalışma yoluna seçtik. Koyun ve kaz sürülerinin bulunacağı bu çiftlikte, üyelerimizin "ikinci" ama A kategorisinde kayıtlı olan BC'lerinin eğitilmesini, orada, ileride haşır neşir olacağı sürülerle zaman geçirebilmelerini amaçlamaktayız. Diğer kategorilerde kayıtlı olan BC'lerinizin de bu çiftlikte diğer "köpekli sporlar"da aşama kaydetmelerine çalışılmasını da göz ardı etmiyoruz. Çok yakın bir gelecekte, İstanbul Beykoz’da, derneğimize bağlı olarak çalışacak, adının The Men & His Doggies olacağı bir ikinci çiftlikle de bu çalışmalarımızı desteklemeyi umuyoruz.
Yavaş ama emin adımlarla ilerlemek düşüncesindeyiz.
En geç, 2008 yazında ilk  gütme yarışmalarımızı düzenlemeyi düşünüyoruz.