BORDER COLLIE NEDİR ?

Türkiyenin ilk Border Collie’si,  Derneğimiz üyesi ve aynı zamanda derneğimizde Border Collie Davranış ve Irk Karakteristikleri Danışmanı olarak görev yüklenmiş olan Sinan Kaleli’nin BC’si Whisky’dir.
TBCA/BO-1 kayıt numarasıyla derneğimize kayıtlı olan Whisky, Jim(isds234550)xTess(isds236599) eşleşmesi ürünü olup, Türkiye adına Avrupa’da ilk Köpekli Sporlar Yarışmalarına frisbee dalında katılan BC ünvanına sahiptir.
Biz onu “masqot”umuz olarak kabul ediyoruz.
Kendisi yeni 6 yaşını doldurdu (dt:26 Nisan 2002)
Whisky

Masqot'umuz aynı zamanda bir aktör. Kısa metraj bir filmi bulunmakta, Bekir Coşkun imzalı. “Pako’ya Mektuplar” dizisinin “Beyaz Sevgi” isimli bölümü. BBC ve diğer 8 değişik ülke TV kanalları için hazırlanmış ve yayınlanmış bir film bir drama. Gözyaşlarına engel olmak zor. Fakat sadakat adına ölüm bile göze alınırın nadir örneklerinden biri: Beyaz Sevgi

Can dostunu terketme !

TARİHÇESİ

Border Collie’nin atalarının, ren geyiği sürülerini koruyan  Kuzey Ülkeleri ırkları olduğu düşünülmektedir. Vikingler tarafından İngiliz adalarına getirilen(IX yy.-XI yy.) bu köpeklerin yerel sheepdog (koyun-köpekleri)’larla çiftleştirilmeleriyle ortaya çıkan ırkın özellikle bugünkü İngiltere-İskoçya sınırında (Northumberland) geliştirilmesi, ırka Border Collie adını verdiğini söyleyip, modern Border Collie’nin bugün de aynı 18. yy.’da yaptığı işi yaptığını: sürüleri güttüğünü de ekleyelim ve sözü MyWay Border Collies’ye bırakalım .

Şunu da söylemekten geri kalmayalım: Border Collie aslen bir İŞ köpeğidir. Yaptığı iş ise özellikle SÜRÜ GÜTME işidir.

Viking Map
Mavi hatlar Viking'lerin ulaştığı yerleri, Yeşil bölgeler yerleştikleri yerleri gösterir.

Kayıt altına alınmış ilk ISDS köpeği: Old Maid

Modern Border Collie'nin Babası: Old Hemp